Vergelijk aanbiedingen

Op huizenjacht… in Bree (artikel in samenwerking met HLN)

Op huizenjacht… in Bree (artikel in samenwerking met HLN)

Op huizenjacht in… Bree: “Steeds meer ouderen, dus er worden meer appartementen verkocht”

BREEOp zoek naar een nieuwe stek, of gewoon erg nieuwsgierig naar wat de huizen tegenwoordig kosten in Vlaanderen en waar iedereen wil wonen? Wij gaan elke week op onderzoek met een lokale immomakelaar. Deze week: Bree, in de rechterbovenhoek van Limburg.

Birger Vandael  Laatste update: 13:07

 

Bree draagt dan wel de titel van ‘stad’, maar kan eerder beschouwd worden als een moderne gemeente. Met ongeveer 16.000 inwoners doet het wat minder dan buurgemeenten Oudsbergen en Maaseik, maar is het wel groter dan Bocholt en Kinrooi. De gemeente heeft vier deelgemeenten (Beek, Gerdingen, Opitter en Tongerlo) en het centrum zelf telt met ’t Hasselt en Vostert nog twee gehuchten. Door de stadswallen krijg je in het echte centrum meer het ‘stadsgevoel’ dan in de buurgemeenten.

Immomakelaar Karel Van Dommelen.

Immomakelaar Karel Van Dommelen. © Karolien Coenen

Ook immomakelaar Karel Van Dommelen erkent het bruisende centrum in Bree. “Er is een mooi aanbod aan cultuur en vrije tijd, terwijl je ook het groen in de stad, de veiligheid, het aanbod van onderwijs en de fietspaden als troeven kan beschouwen. Momenteel wordt het centrum van Bree volledig heraangelegd, dat zal een geweldige opwaardering zijn hetgeen zich waarschijnlijk gunstig zal doortrekken naar de woningmarkt.”

Op de huizenmarkt ligt Bree volgens Van Dommelen in de buurt van het Limburgse gemiddelde, maar onder het Vlaamse gemiddelde. “Dat geldt voor de meeste steden en gemeenten uit het arrondissement Maaseik. De verkooptransacties in Bree fluctueren ook per jaar en per kwartaal. Voor de verkoop van woonhuizen zien we eerder een dalend fluctuerende trend (over de lange termijn), terwijl het bij de appartementen juist sterk stijgt (tussen 2011 en 2016 was er een stijging met 152%).

In het centrum is er heel wat te beleven, wat zorgt voor een 'stadsgevoel'

In het centrum is er heel wat te beleven, wat zorgt voor een ‘stadsgevoel’ © Karolien Coenen

Het aantal jongeren tussen 0 en 24 jaar neemt in Bree steeds verder af. “En dat terwijl er steeds meer ouderen (65-plussers) komen wonen. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom er steeds meer appartementen worden verkocht”, analyseert Van Dommelen de cijfers.

De prijs

In Bree bedraagt de gemiddelde prijs voor een huis dit jaar 238.264 euro, dat is net iets minder dan in 2019 (238,598 euro). De prijs van de appartementen ligt iets onder 200.000 euro. Ook daar zou de prijs heel licht gedaald zijn. “Als ik dan de vergelijking maak met enkele buurgemeenten, stel ik vast dat je in Maaseik meer betaalt en in Bocholt minder. Wanneer je kijkt naar de verschillende deelgemeenten, zou je kunnen zeggen dat de prijszetting in evenredigheid staat tot de afstand van het centrum. Dus hoe verder je woont van het centrum, hoe lager de prijzen. Er is één uitzondering: de Vrijheidslaan in Beek, daar zijn de vastgoedprijzen bij de hoogste van de hele stad.”

De Vrijheidslaan in Beek.

De Vrijheidslaan in Beek. © Karolien Coenen

Hier wil iedereen wonen…

Volgens Van Dommelen is de vraag naar vastgoed in het centrum nog steeds het hoogste. “Het is niet zo dat er echt een bepaalde wijk is waar specifiek veel vraag naar is. Natuurlijk doen appartementen in en rond het centrum van Bree het wel goed. De bereikbaarheid is daarbij de grote troef.”

In het centrum is er heel wat te beleven, wat zorgt voor een 'stadsgevoel'

In het centrum is er heel wat te beleven, wat zorgt voor een ‘stadsgevoel’ © Karolien Coenen

… maar dit is een goed alternatief

Als alternatief voor deze appartementen biedt Van Dommelen bijvoorbeeld nieuwbouw-stadswoningen met een stadstuin aan. “Niet iedereen wil onmiddellijk van een grote woning naar een appartement waar meestal de buitenruimte beperkt is. Dan vormen deze stadswoningen een ideaal alternatief. Mensen kunnen hier bovendien hun hele leven blijven wonen. Ze hebben er de mogelijkheid om een (kleine) tuin te onderhouden, wonen nog steeds dicht bij de stad en hebben toch de autonomie van een woning. Door hun nieuwbouwkarakter en quasi geen concurrentieel marktaanbod, zullen deze woningen ook nog eens aan meerwaarde winnen.”

Te koop in Bree

Stadswoning net buiten de stadswallen

PRIJS: € 211.000

INDELING: Inkom, toilet, keuken, leefruimte, carport, drie slaapkamers, berging, badkamer, extra toilet, tuin.

OPPERVLAKTE: 135 m²

WONING: Een voorbeeld van een nieuwbouw-stadswoning vind je in de Hillenstraat. Het stadscentrum is op wandelafstand bereikbaar, maar in tegenstelling tot een appartement heb je hier wel plaats voor een tuintje en zit je toch meer omgeven door groen. Met drie slaapkamers kan een jong gezinnetje hier een toekomst uitbouwen. De afwerking van de woning kan volledig naar eigen budget ingevuld worden. Het project wordt volledig opgevolgd door Van Dommelen Vastgoed, dus woningen zijn rechtstreeks te koop bij de bouwheer.

De stadswoning in de Hillenstraat.

De stadswoning in de Hillenstraat. © Immo Van Dommelen

De stadswoning in de Hillenstraat.

De stadswoning in de Hillenstraat. © Immo Van Dommelen

Residentie in Gerdingen

PRIJS: € 168.000

INDELING: Slaapkamer, leefruimte, open keuken, badkamer, terras, autostandplaats in kelder.

OPPERVLAKTE: 67m² (+ terras van 12m²)

WONING: Dit voorjaar starten in Gerdingen de werken aan Residentie Kesselshof. Op de hoek van de Schoolstraat en de Barrierstraat (waar tot nu toe Bart Vanderhoydonk de Aveve uitbaatte) komen 22 appartementen. Er zijn verschillende soorten appartementen beschikbaar: van een luxe penthouse tot een appartement met één slaapkamer. De meeste appartementen zullen over twee terrassen beschikken. Er zal ook een park aangelegd worden dat toegankelijk is voor alle bewoners. “Dit zal een enorme meerwaarde betekenen voor het woongenot. In tijden van corona zijn mensen meer en meer op zoek naar extra ruimte in en rond hun woning”, geeft Van Dommelen nog mee.

Residentie Kesselshof in Gerdingen.

Residentie Kesselshof in Gerdingen. © Immo Van Dommelen

Gerelateerde berichten

LENTE ACTIE: verkoop uw eigendom en ontvang uw tafelbarbeque van Berghoff!

Vraag uw gratis waardebepaling aan: Bel 089 78 00 73 of vul hier uw gegevens...

Lees verder

GRATIS VASTGOEDADVIES: Kom vrijblijvend langs met uw vragen!

GRATIS VASTGOEDADVIES: Wie? Karel Van Dommelen, erkend vastgoedmakelaar en...

Lees verder

PAASACTIE: Verkoop uw eigendom met Van Dommelen Vastgoed en ontvang uw Rituals Easter Egg geschenk

Vraag uw gratis waardebepaling aan: Bel 089 78 00 73 of vul hier uw gegevens in:...

Lees verder